GuruHealthInfo.com

Adrenalna insuficijencija: uzroci, klinički i dijagnostika

nadbubrežne žlijezde

Sastoji se od medularnog i kortikalnih slojeva. Korteksa sloj, podijeljena u mrežice i područja greda-glomerular. Žlijezde sintetizira norepinefrin i epinefrin. Snopa i mreža područje sintetiziran kortizol i androgeni, uglavnom dehidroepiandrosteron sulfat (DHEA-S). Glomerularne zona tvori aldosteron. S obzirom da na ovom području postoji 17-hidroksilaze, ne može se izlučuje kortizol i androgena.

Video: Kronično zatajenje bubrega

Mesh i područje zraka pod kontrolom koritkotropina sintetizirali hipofize kao odgovor na hipotalamo koritkotropina. Razvoj CRH zauzvrat regulira kortizol razini sustava povratnih informacija, stresa i cirkadijurni ritam. Osim povećanja sintezu kortizola, kortikotropin pokazuje trofičko djelovanje na nadbubrežne žlijezde, tako da kada se pojavljuje nedostatak atrofija zrake i mreže područja. Iako kortikotropin proizvodi neki učinak na sintezu aldosterona, glomerularna područje je pod dominantnim kontrolom renina.
znanje anatomija i fiziologija nadbubrežne žlijezde To je vrlo važno za razumijevanje mehanizma spuštanje i podizanje njihovih funkcija.

Uzroci adrenalne insuficijencije

klinički adrenalna insuficijencija To proizlazi iz smanjenja funkcije kortikalne sloja. To može biti zbog uništenja samih nadbubrežna, Addison bolest, ili primarne adrenalne insuficijencije. Također se može pojaviti zbog nedostatka kortikotropina (npr sekundarna adrenalna insuficijencija) ili kortikotropina.

Video: Zatajenje bubrega. Savjet veterinarNajčešći Uzrok Addison bolest u odraslih (80%) je autoimuna uništenje nadbubrežne žlijezde, a često se javlja u drugim autoimunim bolestima, uključujući Hashimotov tireoiditis, bolest ili diabetes Graveova tipa 1. U tom slučaju, izraz adrenalne insuficijencije poznat kao autoimuni poliglandulami sindrom tipa 2. Tip 1. ovog sindroma je češći kod djece, a sastoji se od Addisonova bolest, hipoparatiroidizam i mukokutana kandidijaza.

adrenalna insuficijencija

trenutno, sindroma stečene imunodeficijencije (AIDS) je glavni uzrok uništenja infektivnog nadbubrežne žlijezde, te antifosfolipidni sindrom (lupus antikoagulant) se sve više prepoznaje uzrok krvarenja u nadbubrežne žlijezde.

Sekundarna adrenalna insuficijencija To se odnosi na njihovu atrofije zbog nedostatka koritkotropina. Najčešće se javlja kao posljedica atrofije hipofize, koja je povezana s korištenjem kortikosteroide, hipopituitarizam ili izoliranom deficijencijom corticotropin.

Klinika adrenalna insuficijencija

Etiologija adrenalne insuficijencije određuje svoju kliničku sliku. Sinteza kortizola i adrenalnog androgena reguliranom kortikotropina, međutim njihov nedostatak oznaka i na primarne i sekundarne insuficijencije nadbubrežne žlijezde. Formiranje aldosteron je uglavnom pod kontrolom renin i zbog toga ne trpe u slučaju sekundarne adrenalne insuficijencije. Prema tome, hiperkalemije i duboko dehidracija s ortostatskom hipotenzijom, kao i kože ili sluznice hiperpigmentacije (zbog povećanog sadržaja kortikotropina) se javljaju samo kada primarna adrenalna insuficijencija.

Međutim, nedostatak hiperkalijemiju ili hiperpigmentacije ne isključuje dijagnozu. Među promjene laboratorijskih parametara, osim hiponatrijemiju i hiperkalijemija, moguće hipoglikemije (obično kronično) prirode, hiperkalcemije, eozinofilija i limfocitoza.

adrenalna insuficijencija

Dijagnoza adrenalne insuficijencije

adrenalna insuficijencija dijagnosticira ako je smanjena reakcije hipotalamus-hipofiza-nadbubrežna sustava na svom stimulacije. Koncentracija jutro kortizol je manje od 3 g / dl (uz pretpostavku da je patologija kortizol-globulin koji veže ne) može biti dovoljno svjetla za dijagnozu. Međutim, kako bi potvrdili to treba poticajno ispitni kozintropinom (kortrozinom ili kortikotropin), koji je prihvaćen kao „zlatni standard”.

Da bi se odredio sadržaj ovog kortizol seruma i zatim / m / ili injektirana 250 ug kozintropina. Početna koncentracija kortizola je vraćena u 30-60 minuta. Njegovo povećanje do 18 mg / dL se smatra normalnim reakcije. Ako su podaci razlikuju od normalnog, primarni (ako je visoka razina kortikotropina) i sekundarni (pri niskoj ili normalnoj razini) kortikotropina naravi bolesti.

Bilo kako bilo, u slučaju sekundarna adrenalna insuficijencija nije uvijek otkrije nepravilnosti u korištenju stimulacije kortikotropin testa. Može se otkriti koncentracija kortikotropin dovoljan da nadbubrežne atrofije nije razvijena. To rezultira u odgovoru iznad fiziološke dozu koritkotropina koristi u testu. Zbog sumnje sekundarna adrenalna insuficijencija s normalna količina kortikotropina koncentracija CRF-a.

Osim toga, za ocjenu hipotalamus-hipofiza-nadbubrežna os Ispitivanja pomoću metirapon ili inzulin, odnosno promatranja odgovor na hipoglikemije ili smanjen kortizola sintezu. Neki istraživači su otkrili da poticajnu test s 1 mg koritkotropina je osjetljivija na umjerenoj adrenalne insuficijencije, iako je ova metoda ne koristi.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan
Regulacija sekrecije kortizola. ACTH i njegova ulogaRegulacija sekrecije kortizola. ACTH i njegova uloga
Morfologija nadbubrežnih sifilisa. Patološka anatomija nadbubrežne hipoplazije i atrofijeMorfologija nadbubrežnih sifilisa. Patološka anatomija nadbubrežne hipoplazije i atrofije
Hirzutizam i virilizationHirzutizam i virilization
Kongenitalna adrenalna hiperplazija. Liječenje adrenalne hiperplazije.Kongenitalna adrenalna hiperplazija. Liječenje adrenalne hiperplazije.
Sinteza ovojnice steroida. Mineralokortikoidni i glukokortikoidimaSinteza ovojnice steroida. Mineralokortikoidni i glukokortikoidima
Nadbubrežne žlijezdeNadbubrežne žlijezde
Nadbubrežna virilizationNadbubrežna virilization
Nadbubrežne i jajnika hiperandrogenisam: uzroci, liječenje, simptomi, znakoviNadbubrežne i jajnika hiperandrogenisam: uzroci, liječenje, simptomi, znakovi
Nadbubrežne žlijezde u HIVNadbubrežne žlijezde u HIV
Kortizola i nadbubrežne androgeniKortizola i nadbubrežne androgeni
» » » Adrenalna insuficijencija: uzroci, klinički i dijagnostika
© 2020 GuruHealthInfo.com