GuruHealthInfo.com

Pankreasa oštećenja u sistemske bolesti vezivnog tkiva i vaskulitis: reumatska groznica, sistemski eritematozni lupus i ostale

U većini smatraju nosologija ovog dijela dominira kliničku sliku zbog osnovne bolesti, koja određuje cijelu dijagnostički i terapijski taktika liječnika. Nedostatak rezultata do danas, kontroliranim istraživanjima, zbog djelomično rijetka pojava ovih bolesti i relativno rijetke povezanost sa sustavnim bolestima lezija prostate, ograničava raspon mogućih praktičnih savjeta.

reumatizam

Funkcionalni poremećaji luči funkcija gušterače s reumatizma odavno privukao interes istraživača. Postoje dokazi povrede sekrecije lipaze, tripsin, amilaza, i mijenja se količina i koncentracije ugljikovodika gušterače sekrecije u 99% bolesnika s reumatizma. Obilježen skele i cikličke prirode ovih promjena, koji odražava stupanj aktivnosti reumatski postupka: Početni hipersekrecije je zamijenjen zatim hiposekreciju, koji opada u eliminaciju simptoma aktivne fazi bolesti. Kod pacijenata u akutnoj fazi bolesti obilježen tipičnim lezija sindroma gušterače i bol u abdomenu dispeptičkih poremećaja popraćenih poremećenom sekrecijom lipaze.

Liječnici su odavno platili pozornost na kršenja endokrine funkcije gušterače s reumatizma, pa čak mislili da je moguće postojanje „reumatske dijabetesa.” Mnogi autori su zabilježili prolaznu hiperglikemiju i karakterističan tip dijabetesa glikemijski krivulje u nekim reumatskih bolesnika u akutnoj fazi. Ne treba izgubiti iz vida činjenicu da je reumatizma može biti samo faktor koji otkriva ranije došlo do povrede funkcije gušterače, ili čak i latentni kompenzirati dijabetes.

U trenutku kada je liječenje reumatizma naširoko koristi glukokortikoida hormona provokacija latentni dijabetes, pa čak i pojavu „steroidni diabetes” postali su uobičajena pojava. To se može smatrati opravdanim mišljenje da je smanjenje glukoze u krvi kod pacijenata s reumatskom bolesti pod utjecajem hormonske terapije ukazuju reumatska podrijetla poraz oto gušterače aparata, a pojava hiperglikemije u hormonska terapija može ukazivati ​​ili glukokortikoida izazivanje latentnog dijabetesa, odnosno zbroj utjecaja hormona i reumatoidni uništavanje otočnog aparata.

Tijekom akutne faze bolesti (reumatska aktivnost na visokoj procesa) lezije prostate u nekim slučajevima dovoljno razlikuje Tipičan napad pankreatitis s karakterističnim sindrom boli abdomena i dispeptičkih poremećaja. Doista, u ranim fazama bolesti tijekom razdoblja aktivnosti reumatizma je karakteriziran povećanim lučenjem pankreasa, čime se smanjuje vrijeme vađenja nriznakov aktivne faze bolesti. Dakle, u ovoj situaciji, ona se odlikuje fenomena izbjegavanja enzima. Tijekom vremena, razvoj gušterače egzokrine insuficijencije, početna sekrecija zamijeniti hiposekreciju.

Sistemski eritemski lupus

U literaturi se opisuje slučaj gušterače kod pacijenata s sistemski eritemski lupus. Razlog CP pojavio specifičan za lupus gušterače vaskularne lezije: degenerativne zidne promjene na krvnim žilama povezane s taloženjem imunih kompleksa u njihovoj pratnji intravaskularne tromboze. U slučaju HP u sistemski eritemski lupus, upala gušterače postaje žestoko naravno.Patogeno HP u sistemski eritemski lupus izazvao povrede mikroiirkulyatornymi, koji određuje svoju ukupnu kliničku sliku. Glavna značajka može biti teža tijek CP s obzirom na česte razvoja hemoragijskog nekroze, formiranje pseudocista, razvoj, endokrini i exocrine insuficijencije gušterače.

Visceralni oblik skleroderme

Kada je visceralni oblik sklerodermije često pogođenih gušterače, što se određuje poremećaja endokrinog i egzokrinog funkcije, uz steatorrhea i neuhranjenost. sindrom boli abdomena, zatim enzim otpuštanje manje karakteristika. Dominacija svijetle simptomi sklerodermija, trophological supkliničkom bolesti i pankreatitisa dovodi do činjenice da je u većini slučajeva bolesti prostate s tipičnim morfološka slika KP u ovom stanju je postavljen samo kada presjeka studiju.

Histologija karakterizira progresivan parenhima fibroze gušterače bez prethodnog autolize. Kao CP je klasificiran kao jedna od manifestacija sistemske skleroze. Smatra se da je razlog za poraz gušterače u sistemskom sklerozom - specifična lezije gušterače mikrovaskularne krevet.

periarteritis nodosa

Kada nodularni periarteritis cilj dobivanje gastrointestinalne organe, uključujući i gušteraču. Mehanizam uništavanja gušterače je u arterijama malih i srednjih arterija, što može manifestirati klinički sliku OP ili CP.
Morfološki u gušterači s nodularni periartritis utvrditi određene promjene u arterijama i više mikroinfarkta u parenhima. RV žile pogođeni u periartritis nodosa relativno često, što se očituje destruktivno-produktivni ili produktivni panvaskulitom glavne arterije srednje i male kalibra.

Vaskulitis mikrovaskulaturi karakterizirana produktivni reakcije i protežu samo mali dio arteriola, kapilara i venula. Može rijetko razviti hemoragični pankreatitis, koja se temelji na zajedničkim destruktivne i destruktivno-produktivno vaskulitis i trombovaskulity. Organ strome pokazuju mjestimični infiltrati limfoidne i makrofagi s primjesom plazma stanica.


Dijelovi atrofija i egzokrine skleroze pankreasa parenhima mnogo otočića ostaju netaknuti zbog bogatijem vaskulyarizatsii- u velikom atrofije prostate preživjelih Langerhansovih otočića mogu se promatrati hiperplazijom i hipertrofijom endokrinih stanica.

Klinička slika je slična klasičnom u AP i CP. Dijagnosticiran tipičnim simptomima i sindroma: Obilježja sindrom boli abdomena, simptoma egzokrine insufincijencije pankreasa hyperamylasemia.

Sudjelovanje određenog lezije u prostati kompleksnom simptomatologijom periartritis nodosa može odrediti klinički ponavlja egzacerbacije pankreatitisa ili zasebne rijetke epizode s karakterističnim simptomima kaleidoskopske promjene zbog umiješanosti drugih organa i sustava u nekim slučajevima i sekundarni dijabetes manifestacija. Tipično, simptomi akutne lezija gušterače određuje samo u aktivne faze u čvorovima periarteriita- remisije fazi može trajati manifestacija endokrini i egzokrine insuficijencijom pankreasa.

Ponekad klinička slika može biti mutna, zbog umiješanosti drugih organa i sustava. Klinička i anatomska usporedba pokazuje da je u 45% slučajeva periarteritis nodosa RV klinički utvrditi.

Wegener bolest

Wegenerova bolesti u velikom broju slučajeva, je razvoj vaskularnih promjena granulsmatoznyh gušterače, uključujući extravasates, žarišta nekroze, žarišta atrofije i sklerozom polju tkiva. Najčešće, proces bolesti slabo izražen i ne izaziva vidljive poremećaje RV funkcije. Slučajevi u kojima se razvija veliku destrukciju gušterače je vrlo rijetko.

Ako naiđete na takve situacije, zajedno s vaskulitisa i trombovaskulitami malih arterija, arteriola i vene izložbe difuzne destruktivan i destruktivno-produktivno kalillyarity vodi do hemoragične infiltracije i nekroze tkiva. Klinički znakovi CP na granulomatoze Wegener promatraju samo rijetko.

Purpura Henok-Shenleina i trombocitička trombocitopenična purpura

Variranjem intenziteta i žarišne hemoragijskih nekrotično promjene nalaze u gušterači i tromboembolijskih purpura trombocitopenijom. Mikroskopija može se naći u svim dijelovima gušterače i mikroangiotrombozy trombomikrovaskulity. Rjeđi angiotrombozy, destruktivno-produktivni i produktivno vaskulitis i trombovaskulity male arterije i vene. Poraz gušterače je prikazan tipičan kliničku sliku HP i dijabetesa.

Kada Henok-Schonlein gušterače lezija često ograničena malim krvarenja. Histološki pregled gušterače otkriti žarišnu vaskulitisa - uglavnom venulity i kapillyarity. U rijetkim slučajevima, zbog raširene destruktivne i destruktivno-produktivno mikrovaskulitami RV razviti teške oblike pankreatitisa. Bolovi u trbuhu s Schonlein-Henok purpura često povezana s karakterističnim uključenjem drugih trbušnih organa (tzv trbuhu purpura), što je u mnogim slučajevima je u pratnji leukocitoza, oštar porast ESR, groznica.

Poraz gušterače često subklinicheski- događa u rijetkim slučajevima u vezi s raširenom destruktivne i destruktivno-produktivno mikrovaskulitami u gušterača razviti teške oblike pankreatitisa. Dijagnoza je vrlo komplicirano, jer je bol u trbuhu s Schonlein-Henok purpura, kao što je gore spomenuto, često povezana s karakterističnim uključenost drugih organa u trbušnoj šupljini.

Mays IV, YA Vitičasta
Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan
Atrezija i sinehija oralnom nazalni vezivnog, hrskavična ili koštane fuzije, djelomično ili potpuno…Atrezija i sinehija oralnom nazalni vezivnog, hrskavična ili koštane fuzije, djelomično ili potpuno…
Povreda endokrinog pankreasa, endokrini i egzokrinog funkcijePovreda endokrinog pankreasa, endokrini i egzokrinog funkcije
Bolest miješanog vezivnog tkiva (Sharp sindrom), koja kombinacija pojedinih obilježja sistemske…Bolest miješanog vezivnog tkiva (Sharp sindrom), koja kombinacija pojedinih obilježja sistemske…
Zdravlje Enciklopedija, bolest, lijek, liječnik, apoteka, infekcija, sažetak, seks, ginekologije,…Zdravlje Enciklopedija, bolest, lijek, liječnik, apoteka, infekcija, sažetak, seks, ginekologije,…
Gušterače sok i probavni funkcija, koja sadrži enzime?Gušterače sok i probavni funkcija, koja sadrži enzime?
Difuzne promjene parenhim gušteračeDifuzne promjene parenhim gušterače
TerapijaTerapija
Pankreasa u različitim bolestima: kroničnog i enteritis gnojnomPankreasa u različitim bolestima: kroničnog i enteritis gnojnom
Poraz gušterača protozoaPoraz gušterača protozoa
Sustavna vaskulitis i vaskulopatijeSustavna vaskulitis i vaskulopatije
» » » Pankreasa oštećenja u sistemske bolesti vezivnog tkiva i vaskulitis: reumatska groznica, sistemski eritematozni lupus i ostale
© 2020 GuruHealthInfo.com