GuruHealthInfo.com

Omjer provjetravanja perfuzijska. Parcijalni tlak kisika i ugljičnog dioksida

P02 i pCO2 u alveole određuje se dva čimbenika: (1) brzinom od alveolarnog ventilyatsii- brzina prijenosa (2), kisika i ugljičnog dioksida kroz dišni membranu. Smatra se da su svi alveole ventilirane jednako i protok krvi u alveolarnih kapilara isti u svim alveole. Međutim, neki dijelovi pluća s dobrim prozračivanjem je gotovo bez protoka krvi, i drugi - može imati vrhunsku krvotok s malo ili bez ventilacije.

To je u određenoj mjeri možda čak u normalnim uvjetima, ali često otkriven na različitih plućnih oboljenja. U oba slučaja ozbiljno utjecati izmjenu plinova kroz dišni membrane, a osoba može doživjeti ozbiljne respiratorne neuspjeh, unatoč normalne razine opće ventilacije i ukupnog protoka krvi u plućima, zajedno s raznim parametrima ventilacije i protok krvi u različitim dijelovima pluća.

za najbolje razumijevanje dišnih promjena, proizlaze iz kršenja relevantnog alveolarne ventilacije i alveolarne protok krvi, on je razvio kvantitativne koncept, nazvan omjer ventilacije-perfuzije.Omjer provjetravanja perfuzijska označavaju kvantitativno Va / Q. Ako Va (alveolarne ventilacija) za dani alveola i Q (protok krvi) u istom alveole imaju normalne vrijednosti, omjer ventilacija perfuzijska Va / Q se također naziva normalna. Ako alveolarni ventilaciju (Ud) je nula, ali je u alveola perfuziju (Q) je Va / Q je jednak nuli.

faktor ventilacija

ako Isto je osigurano dovoljno prozračivanje (Va) sa nula perfuziju je Va / Q jednak beskonačnost. Ako je koeficijent jednak nuli ili beskonačnosti, u ovim alveole bez izmjene plina kroz dišne ​​membranu. Mi smo prešli na objašnjenje procesa disanja u tim ekstremnim slučajevima.

Parcijalni tlak kisika i ugljičnog dioksida u alveole kada Va / Q jednak nuli. Kada Va / Q, jednak nuli, tj u odsutnosti bilo kojeg alveolarne ventilacije, zrak u alveole dolazi u ravnoteži s kisika i ugljičnog dioksida su u krvi, jer Ovi plinovi se razdijeli između krvi i alveolarnih zraka.

Krv u kapilarama venskog krvnog vraća u pluća iz sistemske cirkulacije, stoga alveolarni plinovi uravnoteženi s venskim plinova u krvi. U poglavlju 40, saznajemo da u normalnom venske krvi (v) P02 od 40 mm Hg. Čl. i pCO2 - 45 mm Hg. r., tako da je veličina parcijalnih tlakova tih dvaju plinova su normalni alveole u kojima je protok krvi, ali ne i ventilacija.

Parcijalni tlak kisika i ugljičnog dioksida u alveole kada Va / Q jednak beskonačnosti. Učinak parcijalnih pritisaka alveolarne plina u slučaju Va / Q jednak beskonačnosti, se potpuno razlikuje od svog utjecaja u slučaju Va / Q jednak nuli, jer sada ne kapilarni protok krvi, puhanje kisika iz alveola i dovođenja ugljičnog dioksida u alveole.

umjesto uravnoteženja alveolarne plina s venskoj krvi, alveolarni zrak zamijenjen ovlaženi zrak inhalacijsku, tj kisik iz zraka inhalacije ne ulazi u krv i ugljični dioksid prolazi iz krvi u inhaliranog zraka. U normalnim udisaju navlažena zraka pO2 jednak 149 mm Hg. Čl. i pCO2 - 0 mmHg. r. i stoga takve parcijalni tlakovi ovih dvaju plinova u alveole.

izmjena plinova i parcijalni tlakovi plinova u alveole u normalnom Va / Q U slučaju kada su alveole su prisutni i ventilacija i normalni protok krvi kapilara (normalno alveola perfuzijski), izmjene kisika i ugljičnog dioksida kroz dišne ​​membrane gotovo optimalno i alveolarni pO2 je tipično 104 mm Hg. Čl., Odnosno To je u rasponu vrijednosti od usisnog zraka rog (149 mm Hg. V.) I venske krvi (40 mm Hg. V.).

alveolarne pCO2 također se nalazi između dviju krajnjih znacheniyami- normalno da je 40 mm Hg. v., dok je u venskoj krvi pCO2 ima vrijednost 45 mm Hg. Čl. i u udahnutom zraku - 0 mmHg. Čl. Tako, u normalnim uvjetima u alveolarnog zraka P02 je 104 mm Hg. Čl. i pCO2 - 40 mm Hg. Čl.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan
Koeficijent ventilacije-perfuzije pluća. izmjena plinova u plućima.Koeficijent ventilacije-perfuzije pluća. izmjena plinova u plućima.
Aklimatizacija fenomen. Dah prilikom naporaAklimatizacija fenomen. Dah prilikom napora
Kapacitet respiratornog membrane. Difuzije kisika sposobnostKapacitet respiratornog membrane. Difuzije kisika sposobnost
Mehanizmi koji reguliraju disanje tijekom napora. neurogeni regulacijaMehanizmi koji reguliraju disanje tijekom napora. neurogeni regulacija
Prijevoz arterijske kisika krvi. difuzija kisikaPrijevoz arterijske kisika krvi. difuzija kisika
Disanje u upalu pluća. Posebno pri disanju plućni atelektazaDisanje u upalu pluća. Posebno pri disanju plućni atelektaza
Difuzija respiratornih plinova preko membrane. Respiratorni membranaDifuzija respiratornih plinova preko membrane. Respiratorni membrana
Tlak kisika u plinu alveola. Potreba za ukupnu plućne ventilacijeTlak kisika u plinu alveola. Potreba za ukupnu plućne ventilacije
Sastav alveolarne zraka. Pripravak plin alveolarni zrak.Sastav alveolarne zraka. Pripravak plin alveolarni zrak.
Koncept fiziološkog shunta. Koncept fiziološkog mrtvog prostoraKoncept fiziološkog shunta. Koncept fiziološkog mrtvog prostora
» » » Omjer provjetravanja perfuzijska. Parcijalni tlak kisika i ugljičnog dioksida
© 2020 GuruHealthInfo.com