GuruHealthInfo.com

Beba i njegov fontanelle. Briga za bebe Fontanelle. Dijete do 1 godine Fontanelle

Sve majke znaju da je svaki novorođenče ima soft spot, ponekad čak i dva. Ali, u stvari, oni izvorno imao šest. Samo četiri zatvorena još tijekom posljednjih tjedana trudnoće. I oni su se nalazile u parovima na stranama glave. Rodnichok - jaz između kostiju lubanje, koja ima mekanu teksturu i može se sažeti ako je to potrebno. To je potrebno kako bi se dijete tijekom porođaja mogla što lakše izaći. Tijekom tog procesa, lubanje kosti, zahvaljujući Fontanelle može premjestiti na malo u pravom smjeru, jer razbija jake napetosti. Ako ne postoji takva mogućnost, novorođenče će osjetiti najjaču bol i patnju kod rođenja.
Beba i njegov fontanelle. Briga za bebe Fontanelle. Dijete do 1 godine - fontanelle

Peto fontanelle, je onaj koji se nalazi između parijetalni i okcipitalnog kosti. U osnovi, to je već zatvoren u novorođenčadi. No, tu je također otvoren za dva, ili čak tri mjeseca života. Razlog za njegovo postojanje je ponekad prijevremenost trudnoća, ali to nije obavezno. U devet mjeseci djeca su, također primijetio.

I šesti, najveći fontanelle, koji se nalazi među vremenskim i parijetalni kosti ne zatvorite vrlo dugo razdoblje. Svako dijete će na svoj način. U većini slučajeva, to se povukao u dobi od jedne godine, rijetko - na pola. U isto vrijeme igra ulogu izvorne veličine Fontanelle. Za neke djece to je manje, a neki više. Važno je kako se majka jede tijekom dojenja, koliko je mlijeko za dijete primio unijeli sve potrebne hranjive tvari, a prije svega vitamin D, kao i obično pojavljuje dijete.

Namjena fontanels

Rodnichok - jaz između kostiju lubanje, koja ima mekanu teksturu i može se sažeti ako je to potrebno. To je potrebno kako bi se beba tijekom porođaja mogla što lakše izaći. Tijekom tog procesa, lubanje kosti, zahvaljujući Fontanelle može premjestiti na malo u pravom smjeru, jer razbija jake napetosti. Ako nema takvu mogućnost, novorođenče bi osjetio snažnu bol i patnju kod rođenja.

Video: Prvi dani novorođenče života. Pogled novorođenčeta

bilo koji beba je u fontanels dijamant oblik, a njihova veličina od 0,5 do 0,5 cm * 3 * 3 cm. A, oni nisu mjereno od vrha do vrha, a do sredine jedne do sredine druge strane. Ta razlika između mogućih parametara Fontanelle je dovoljno velik, i zašto je to tako, to još uvijek nije poznat.

Očito je, dakle, ono što će biti fontanelle, također ovisi o vlastitim parametrima djeteta. Oni koji su rođeni s velikom glavom, ona će u skladu s tim nije mala, i obrnuto. Također je vjerovao da to utječe i genetska predispozicija. No, najviše od svega ovdje, vjerojatno, važno je sve isto majčinski prehrana tijekom trudnoće. Logično je pretpostaviti da je dovoljna količina kalcija dovodi do minimalne veličine od fontanelles i nedostatak toga - do maksimuma. Ali nemojte se bojati velike veličine, tako da ako je dijete rođeno, to je u redu.

Korištenje fontanelle u medicinskim istraživanjima


Moderni liječnici su naučili raditi lubanje ultrazvuk, kroz koji ultrazvuk proučavanje mozga kroz otvaranje velikog Fontanelle. Ovo je važan uspjeh i omogućuje uvid u unutarnji lubanje beba okvire kako bi se utvrdilo postojanje patoloških promjena u mozgu, ili slijediti ispravan protok krvi kroz glavne žile u mozgu. Ovaj postupak provodi se samo u iznimnim slučajevima i pomaže da liječe opasnu bolest novorođenčeta.

Video: PROLJEĆE novorođenče

Fontanelle, kao pokazatelj zdravlja

Fontanelle može biti i napeti i opušteni. Isto tako, on ponekad mijenja boju i postaje svijetli crveno. Sve to svjedoči o određenom procesu u tijelo djeteta. Dakle, u normalnom stanju, to bi trebao biti malo napet i polako ponoviti lubanje konture. Kada beba plače, to je malo natečen, to je sasvim normalno.

Kao posljedica opstruirala rad, djeca je povećan intrakranijalni tlak, a fontanelle malo kompenzira za to. No, njegovo stanje treba gledati usko. Ako je dugo vremena da se pod stalnim stresom, to je loše. Trebali vidjeti liječnika, jer beba može zaraziti u maternici.

U ljetnim mjesecima, kada je toplina, malo fontanelle tone. To pokazuje želju za novorođenčad i on treba dati malo malo vode.

Fontanelle u hinduizmu

Prema vjerovanjima mnogih hinduističkih i budističkih čovjek ima sedam čakri - razlikovna mjesta na ljudskom tijelu, kroz koje se veza s vanjskim svijetom. Dakle, fontanelle nalazi se točno na istom mjestu kao Sahasrari - a čakre koja povezuje čovjeka s kozmosom. Možda je tako. Nije ni čudo što kažu da bebe znaju tajnu stvaranja svijeta. Njihove oči i iznenađen i jako pametna, vseponimayuschie. Tko zna, možda istočni mudraci su u pravu.

Briga za bebe Fontanelle

Fontanelle - mekani dio tkiva hrskavice u glavu u trenutku približavanja kosti lubanje. Sve u dojenčeta 6 fontanelles, ali četiri od njih su zatvorena prije rođenja ili ubrzo nakon rođenja, ili toliko mali da ih je teško vidjeti. 2 ostaju otvoreni fontanelle - veliki i mali fontanelle - frontalni i na zatiljku, respektivno.

Mali fontanel (zatiljni) koji se nalazi na stražnjoj strani i ima trokutasti oblik. Tipično okcipitalni zatvaranje fontanel događa oko 3 mjeseca. Kod većine djece, veličina okcipitalnog Fontanelle ne prelazi 0,5 - 0,7 cm.

Veliki fontanelle (frontalni) nalazi se na dobronamjeran i ima dijamant oblik. Fontanelle u djece ima veličinu od oko 2 x 2 cm u dobi od 3-4 mjeseci, njegova veličina je 1.6. - 1.4 cm, u dobi od 5-6 mjeseci -. 1.4. - 1.2 cm Prednji fontanelle potpuno zatvara na oko 12 do 16 mjeseci.

Ako fontanelle dugo ne raste, to može ukazivati ​​na razvoj djeteta rahitisa. Rahitis - bolest koja je najčešće uzrokovana sporim zatvaranja Fontanelle. Razvoj bolesti je uzrokovana nedostatkom vitamina D. Najčešći rahitis razvija u nedonoshennyh- djece rođene u zimi, i djecu koja su rijetko na suncu. Prevencija rahitisa - šetnja na suncu, te vitamina D. Neovisno dati lijek beba ne slijedi da je potrebna liječnička konzultacija!

Koje su fontanelles? funkcija fontanelle

Fontanelle - mekani dio hrskavice tkiva koji povezuje kosti lubanje. Prilikom prolaska kroz porođajni kanal bebina glava deformira (često glavi novorođenčeta je izdužena i kruške). Da bi se ublažio ovaj soj i treba fontanelles.

Fontanelle - odličan alat termoregulacija. Ako vaše dijete ima povišenu temperaturu, a zatim kroz prednji Fontanelle je hlađenje moždanih ovojnica.

Fontanelle - pokazatelj dobrobiti svog djeteta. Majke ne trebaju bojati joj šteti i milovati mrvice na glavi, jer je država u velikoj mjeri fontanelle može reći da li sve bebe dobro. Tako privučeni prema unutra (konkavno) fontanelle može ukazivati ​​na dehidraciju. Majka bi trebala piti malo vode na dijete. Konveksna fontanel može ukazivati ​​na visoki intrakranijalnog tlaka. U tom slučaju majka treba odmah pokazati bebu liječnika. U takvim slučajevima, liječnik propisuje lubanje ultrazvuk (NSG) - ultrazvučni istraživanje o identifikaciji povećanog intrakranijalnog tlaka.

Indikator standardi fontanelle

Prefontanel zdravo dijete izgleda kao obliku dijamanta pulsira malo potonuli ili cjevčica konveksnog dijela vlasišta. fontanelle veličine novorođenčeta oko 2 x 2 cm. S rastom bebe Fontanelle samo treba smanjiti. Povećanje veličine Fontanelle će svjedočiti o bolesti, posavjetujte se sa svojim liječnikom. Samo znakovi bolesti mogu brzo isključiti ili miruje zatvaranje fontanelles. U nekim slučajevima, odstupanja u vremenu od punog zatvaranja Fontanelle ne prati bilo bolesti i značajka bebe.

njega fontanel

Fontanels ne zahtijevaju posebnu njegu. Mame mogu sigurno dirati (nježno i pažljivo) do Fontanelle pranjem dječakov glavu. Nakon kupanja bebe glavu (uključujući fontanelles) bi trebao biti mokro, ali ni u kom slučaju ne trljati.

Video: Beba masažu

Dijete do 1 godine - fontanelle

U prvom razdoblju, od rođenja do tri mjeseca života, fontanelles, koji su na bočnim stranama glave obrastao beba nakon prvog mjeseca. Mali fontanelle, koji se nalazi iza sebe, postaje manji. Fontanelle može povećati u veličini. Ako fontanels proširiti u veličini i raspršuju šavova - on je rekao da beba povećanja intrakranijalnog tlaka. Brzo množenje s fontanelles i šavova dokaz traume središnjeg živčanog sustava djeteta. U drugom razdoblju je zatvaranje malih i bočnih fontanelles. Za one djece koja dolazi rano organskog oštećenja živčanog sustava, karakteriziran brzim smanjenjem velikog Fontanelle.

Video: Kupanje novorođenčadi. Kako ukloniti koru od postporođajne Fontanelle

U slučaju hidrocefalusa promatrao suprotan fenomen. Ovo se može navesti u razvoju degenerativnih bolesti nasljedni 1.8 cm Ako dijete uz smanjenje veličine Fontanelle, smanjenog rasta i opseg glave - za treći period karakterizira smanjenje veličine velikog Fontanelle do 2,1 .. Po četvrti razdoblje karakterizira smanjenje dobi od velikog fontanel, međutim, nakon 9 mjeseci fontanel seže od 1,6 do 1,4 cm na petom dob razdoblje fontanel smanjuje na 1,4 - .. 1,2 cm, a nakon godinu dana zatvoren. U nekim slučajevima, fontanelle raste ispred vremena. Svako odstupanje u ovom slučaju ne može promatrati.
Fontanelle - kada postoji razlog za zabrinutost, a kad ne postoji Postoje mnogi uzroci koji dovode mladi roditelji brinu. To uključuje i fontanelles. U ovom članku, odlučili smo vam reći o dva uzroka povezanih s Fontanelle koje čine roditelji nervozni, ali stvarno ne predstavljaju nikakvu opasnost za bebu.

Promatranje Fontanelle

Fontanelle - RO&stidljiva-da „lakmus uzorak komada&stidljiva-ka „, na koji možete procijeniti stanje ŽDO&stidljiva-rovya dijete. Najčešće, bilo Raskorak&stidljiva-neniya mogućnosti za utrku&stidljiv-Nitschke vidljiva samo NE&Sramežljivi-diatremes. No, neke značajke mogu biti upozoreni i majka,

Povlačenje. Na dodir mjestu Fontanelle Stano&stidljiva-vitsya vrlo mekana na&sramežljivi-datlivym i naizgled razbolio&Sramežljivi-ka "neuspjeh". U tom slučaju, pediat&stidljiv-ry često dijagnostički&stidljiv-ruyut dehidriran tijelo djeteta - kao rezultat crijevne infekcije. odmah nakon&kazhite sramežljivi-kid liječnika i dati mu dovoljno&stidljiv-Noe piće.

Oteklina. kada ma&stidljiva-lysh vapaji i krici, mjesto fontanelle Nabu&stidljiv-Hayot i sojevi sto&stidljiva-novitsya vidjeti kako to pulsira. to probije&stidljiva-Mally. Međutim, stalni napon&stidljiv-of fontanel se očituje&stidljiv-nasmijana ometanja Signa&sramežljivi-otpad, a može ukazuju na povećanu unutra&stidljiv-lubanje tlakom, kako bi se&stidljiva-Thoroe, pak, može biti simptom vrlo ozbiljan Neda&stidljiv-gov - hidrocefalus i encefalopatije.

Predugo&stidljiv gužvanja. Nezarastanie fontanelle nakon 18 mjeseci, kaže da dijete ima loše usvai&OZNAČAVA hitac-kalcija, što dovodi do rahitisa (Nara&stidljiva-shenie metabolizam što može izazvati deformacije kostiju u tijelu). Rubovi Fontanelle i troškova&stidljiva-Nye šavova, a sto&stidljiv-novyatsya fleksibilan zaty&sramežljiva blokiranja spljošten. I u drugoj godini ti&sramežljiva-noga soj i prsa.

Pulsacija fontanel u dojenčadi

Roditelji, koji su odlučili da nakon rođenja djeteta veličina fontanelles treba smanjiti samo mogu panika kada legkomuvelichenii podatkovne jedinice u prvim mjesecima života. Međutim, to je znak „strašna bolest”, a samo neki dokazi da je mrvica mozga brzo. Prisutnost određenog bolesti, liječnici će reći sa sigurnošću, ako se ispostavi da je fontanelle ne raste nakon druge godine života.

Smatra normalnim i jednostavno pulzacijski fontanels novorođenčadi. Zašto pulsirajuća fontanelle? Dakle, on reagira na jedinstvenom kontrakcije srca, a onda istovar plovila u sljedećem dijelu krvi. Ova ritmička odori struja može se smatrati manje mreškanje na djetetovu glavu. Podsjetimo da je malo teže fontanelle impulsi s anksioznošću, plakati ili stresa - je također varijanta norme. No, česti i jaki pulsiranje u ostatku - prigodu pokazati bebe liječnika.
Kao što je navedeno od strane promjena Fontanelle?

Ako roditelji da dijete fontanelle potonuli ili, naprotiv, ispupčen, oni trebaju pokazati dijete liječniku. Najčešće ispupčen fontanelle je promatrana na pozadini patoloških stanja popraćenih povećanom intrakranijalnog tlaka (encefalitis, meningitis, tumora, itd.) Ako potonulog Fontanelle, liječnik može dijagnosticirati dehidraciju tijela djeteta. Najčešće se to događa u temperaturi pozadini, ponovio povraćanje ili proljev.

Prevelik fontanel ili to može biti sporo zatvaranje značajka bolesti kao što su rahitis, prirođene hipotireoze, ahondrodisplaziya, prirođene bolesti razvoj kostiju. U slučaju prijevremenog zatvaranja Fontanelle (do 3 mjeseca) ili previše otkriva svoje male veličine na normalnoj bebe opseg glave, općenito se smatra zdravim. Međutim, u nekim slučajevima, brzo zatvaranje uzrokovalo ozbiljne bolesti kao što craniosynostosis, ili može ukazivati ​​na kongenitalne malformacije razvoja mozga.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan
Dijelovi tijela u novorođenčadiDijelovi tijela u novorođenčadi
Zdravlje Enciklopedija, bolest, lijek, liječnik, apoteka, infekcija, sažetak, seks, ginekologije,…Zdravlje Enciklopedija, bolest, lijek, liječnik, apoteka, infekcija, sažetak, seks, ginekologije,…
Rast i razvoj djece od rođenja do 4 mjesecaRast i razvoj djece od rođenja do 4 mjeseca
Vremenska kosti embrija. Čeljusti kosti fetusaVremenska kosti embrija. Čeljusti kosti fetusa
Postupak uboda spremnik za pražnjenje komore cerebralnihPostupak uboda spremnik za pražnjenje komore cerebralnih
Subduralni punkcija tehnika u novorođenčeta. tehnikaSubduralni punkcija tehnika u novorođenčeta. tehnika
Gnojni meningitis novorođenčeGnojni meningitis novorođenče
Lubanje dopplerosonografiyaLubanje dopplerosonografiya
Kako novorođene bebeKako novorođene bebe
Hipertenzija-hydrocephalic sindrom kod djece, uzroci, simptomi, liječenjeHipertenzija-hydrocephalic sindrom kod djece, uzroci, simptomi, liječenje
» » » Beba i njegov fontanelle. Briga za bebe Fontanelle. Dijete do 1 godine Fontanelle
© 2020 GuruHealthInfo.com