GuruHealthInfo.com

Tretman u kolelitijaza

Ova bolest je karakterizirana formiranju žučnih kamenaca u žučnog mjehura i žučnih vodova u jetri. Poznato je od davnina. Žučni kamenci u više navrata su pronađeni u egipatskim mumijama tijekom iskapanja. Još jedan izvanredan liječnik antike, Hipokrat i Avicena pisao o jetrenih kamenaca i biljnih lijekova preporučuje se za protjerivanje kamenja iz žučnog mjehura.

Žučni kamen bolest je raširena, posebno u Zapadnoj Europi i SAD-u. Kamenje koje se nalaze u žučni mjehur u 10-15% stanovništva, oni su vrlo rijetki i nalaze se u novorođenčadi. U osoba starijih od 50 godina žučnih kamenaca su češći u 60 - 70 godina - gotovo jedan u tri, a kod žena je 4-5 puta češće od muškaraca. „Vlasnici” kamenja u 90% slučajeva tijekom života ne mogu biti svjesni njihovog postojanja, a ne razbole.

Broj i veličina žučni kamenci su vrlo raznolike. Ponekad je kamen velike veličine, i više - više kamenja, iznosi nekoliko desetaka, barem - od stotine. Vrijednost može biti od jajeta do prosa zrna i manje.U formiranju žučnih kamenaca kolesterola uključeni, vapno i žučnih pigmenata. Za stvaranje žučnih kamenaca, potrebno je postojanje tri faktora: metaboličkih bolesti, stagnaciju žuči i infekcija. Odavno je utvrđeno da prekomjerna i neujednačen snage s nedovoljno fizički rad doprinosi stvaranju uvjeta za formiranje žučnih kamenaca. Kada žučne zastoj povećava koncentraciju, uvjeti kristalizacije kolesterola. Značajnu ulogu u formiranju žučnih kamenaca predstave i infekcije.

Ključne značajke

Glavna značajka kolelitijaza - žuči i jetre kolike. Čini se vrlo jake napade bolova u desnom gornjem kvadrantu ili epigastričan regiji. Bol proširila, i dati u rame, desnu ruku, ključnu kost i lopatica ili u donjem dijelu leđa. Napad može trajati od nekoliko sati do jednog dana ili više, posebno u slučajevima kada je mala kamena namještena preko ušća zajedničkog žučovoda u duodenum. Intenzitet napada boli ovisi o reaktivnosti, osjetljivost živčanog sustava. Većina bolovi su, ako blokada zajedničkog žučovoda javlja iznenada.

Napad bilijarne kolike uz mučninu i povraćanje ponovio žuč, koja ne olakšati pacijentima. Ponekad postoje refleksna bol u srcu. Žučne kolike tipično odvija u kratkom porasta tjelesne temperature između nekoliko sati do jednog dana. Ako kolike traje više od jednog dana, postoji mala žutica, tamna mokraća i izmet postaje svijetao.

Tijekom duljeg okluzije zajedničkog žučnih žuči od jetre u krv usisava, žutica pojaviti. Ova komplikacija zahtijeva odgovarajuće liječenje u bolničkim uvjetima. Ako je točna stane i dalje ne može, a žutica ne prođe, potrebno je posegnuti za operaciju. Između napada, pacijenti osjećaju gotovo zdravo, ponekad se osjećam tupu bol, osjećaj težine u desnom gornjem kvadrantu, mučnina, slab apetit i drugih dispeptičnih poremećaja. Najčešći uzroci uzrokuju pojavu napada su alkohol, začini, masne hrane, pretjerano vježbanje.

Najpouzdaniji potvrda dijagnoze žučnih kamenaca bolesti su rezultati X-zraka sa kontrastom bilijarnog trakta. Određen dijagnostički značaj su podaci ovisna duodenum na koja je pokazala veliku količinu pijeska ili žučna kolesterola kristala.

tretman

Tretman se ne preporuča za sve pacijente s kolelitijaza. Čak i nakon ponovljenog spa tretman se obično događa dodjele manje ili više velikih kamenje iz mjehura i zajedničkog žučovoda, a pogotovo njezino oslobađanje. Međutim, opće stanje bolesnika s kolelitijaza nakon spa tretman poboljšava. To uglavnom ovisi o smanjenju istodobno upalu i sklonost grčevima zid mokraćnog mjehura i kanal. Pod utjecajem piti mineralnu vodu, blato i mineralne kupke, poštivanje žučnih kamenaca bolest postaje ništa manje izraženi stanje, ljudi se osjećaju gotovo zdrava.

Bolesnici s kolelitijaza treba strogo slijediti dijeta, dijeta, ne zloupotrebljavaju alkohol, pažljivo liječi infekcije. Potrebno je prije svega kako bi se spriječio razvoj upale u sluznici žučnog mjehura. U slučajevima kad kolelitijaza kombinaciji s upalom sluznice žučnog mjehura (kronična calculous kolecistitis), bolest je mnogo veći. Žučne kolike napadi su češći, a što je najvažnije, mogu razviti teške komplikacije (hidrops i žučni mjehur Empijem, kolangitis, pankreatitis i drugi.), Liječenje koje je vrlo teško.

AG Sahakyan
Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan
Choledocholithiasis: liječenje, dijagnozu, simptomiCholedocholithiasis: liječenje, dijagnozu, simptomi
Rak žučnog mjehura, kanalice načina: simptomi, znakovi, liječenje, prognozu, dijagnozuRak žučnog mjehura, kanalice načina: simptomi, znakovi, liječenje, prognozu, dijagnozu
Gallstone bolest, bolesti uzrokovane formiranja žučnih kamenaca, rijetko u kanalima jetre i žučnih.…Gallstone bolest, bolesti uzrokovane formiranja žučnih kamenaca, rijetko u kanalima jetre i žučnih.…
Žuči raka trakta, simptomi, liječenje, simptomi, uzrociŽuči raka trakta, simptomi, liječenje, simptomi, uzroci
Žučni kamenci povećati rizik od bolesti srcaŽučni kamenci povećati rizik od bolesti srca
Žuč EmpijemŽuč Empijem
Extracorporeal litotripsija šok valovimaExtracorporeal litotripsija šok valovima
Abdominalna ozljede. Oštećenje žučnog mjehura i žučnih vodova ekstrahepatičkomAbdominalna ozljede. Oštećenje žučnog mjehura i žučnih vodova ekstrahepatičkom
KirurgijaKirurgija
Opći koncept kolelitijazaOpći koncept kolelitijaza
© 2020 GuruHealthInfo.com